Daily Archives: 6 augusti, 2017

Lästips: Mainstream-media talar klarspråk om etniska gängkonflikter i skånska Hörby

Det senaste året har rapporterna om brottslighet i skånska Hörby blivit allt fler. Det har bland annat varit fråga om gängbråk och öppen narkotikahandel på ett av ortens torg. Mycket av brottsligheten tycks vara kopplad till en grupp albaner, som uppges sälja droger, och ett gäng ”ensamkommande flyktingbarn” från Afghanistan.

I fredags publicerade Expressen/Kvällsposten ett reportage från orten. I reportaget, som skrivits av journalisten Fredrik Moreno, berättas – överraskande nog – öppet att det i hög grad tycks vara invandrare som ligger bakom ökningen av våldsbrott och narkotikahandel i Hörby. T.ex. skriver Fredrik Moreno så här i ingressen till sitt reportage:

”Knarkförsäljning, afghaner som portas från kulturhus och svartsjukedramer. I Hörby har slaget om torget skapat stora spänningar mellan olika etniska grupper.”

Författarinnan och debattören Katerina Janouch kommenterar Expressens Hörby-reportage i en artikel på sin webbplats ”Katerina Magasin”. Hon konstaterar att det numera inte bara är etniska svenskar som tröttnat på massinvandringen och dess förödande sociala konsekvenser. Även många välintegrerade invandrare som levt i Sverige i något eller några decennier är numera öppet kritiska till massinvandringen av människor som i många fall saknar både vilja och förutsättningar att integreras i det svenska samhället.

Katerina Janouch citerar bland annat Ali och Nader, som båda har invandrarbakgrund och arbetar som väktare i Uppsala. De ger bl.a. följande beskrivningar av den verklighet de möter i sitt arbete:

– Ska jag vara ärlig? Efter flyktingvågen 2015 har mycket förändrats här. Det är gäng, droger, det stjäls…

– Det har kommit så många män hit, samhället har förändrats. Lagarna som finns i Sverige är baserade på den demokrati som samhället skapat. De som kommer nu märker att deras brott inte ger några konsekvenser. Det värsta är att det är så ont om poliser, de räcker inte till. På 90-talet hade vi 5-6 patruller en vanlig dag, med färre brott. I dag är det 3-4 patruller samtidigt som brottsligheten ökat.

Både Expressens reportage från Hörby och Katerina Janouchs kommentar kan läsas via länkarna nedan. Vi har länkat till Expressen-artikeln via webbtjänsten unvis.it, vilket betyder att den kan läsas av de läsare som inte vill stödja Expressen genom att besöka tidningens webbplats. Länken till Katerina Janouchs artikel finns under ”Relaterat”.